Alle blogs » Deel dit bericht » Plaats een reactie »

De 7 basisbehoeftes in een relatie

De liefde lijkt een mysterie. Wat maakt dat je van iemand gaat houden? Heb je daar invloed op? De mate waarin jullie elkaars behoeftes binnen de relatie vervullen, speelt een centrale rol. Dit is de ene helft van het antwoord. De andere helft heeft te maken met de manier waarop jullie elkaar die vervulling gunnen. Daarover meer in een volgend blog. Lees hier welke relatiebehoeftes er zijn.

Onze behoeftes zijn van levensbelang

Ieder mens heeft behoeftes. Eten, drinken en slapen zijn voorbeelden van eerste levensbehoeftes waar je niet buiten kunt. Er zijn ook andere: de behoefte aan sociaal contact is misschien niet van levensbelang, maar zonder familie en vrienden ben je wel een stuk minder gelukkig. De bekende wetenschapper Abraham Maslow stelde als eerste vast dat er een bepaalde volgorde zit in de urgentie van behoeftes. De behoefte aan sociaal contact is bijvoorbeeld niet belangrijk als niet eerst aan de behoeftes van voedsel en veiligheid is voldaan.

  Onze behoeftes horen bij ons mens-zijn. Het bewust of onbewust zoeken naar bevrediging van deze behoeftes is een drijvende kracht achter ons gedrag. Hoe beter het ons lukt onze behoeftes te vervullen, hoe gelukkiger we ons voelen. Hoe minder we er weten te vervullen, hoe ongelukkiger we ons voelen en hoe groter de drang naar vervulling is. Omdat deze drijvende kracht zo bepalend is voor ons gedrag, speelt ze ook een grote rol in (liefdes)relaties. Voor een beter inzicht hierin zijn de behoeftes van partners in een relatie samengevat tot zeven behoeftes. Kijk of je bij de beschrijvingen aanvullingen kunt verzinnen die echt bij jou passen. 

1) Veiligheid en support

Ik voel me veilig bij jou. Er is geen geestelijke of lichamelijke pijn. Er is inkomen, onderdak, eten en drinken. Er is een zekere stabiliteit in het dagelijkse leven. Als ik een beroep op je doe, dan kan ik er op vertrouwen dat je er voor me bent. Jouw betrokkenheid bij onze relatie geeft me rust en vertrouwen.

2) Acceptatie

Ik mag zijn wie ik ben, met al mijn plussen en minnen. Ik mag zeggen wat ik denk, vind en voel zonder dat ik daarvoor direct of indirect word afgestraft of liefde van je moet ontberen.

3) Aandacht

We hebben gesprekken met elkaar en geven elkaar aandacht. We brengen samen tijd door, gericht op elkaar. Ook als we niet bij elkaar zijn, is er regelmatig contact.

4) Waardering

Ik voel me bij jou belangrijk en gewaardeerd. Je laat merken dat je mij bijzonder vindt; dat ik ertoe doe; dat ik uniek ben.

5) Verbondenheid

Ik voel me geestelijk en lichamelijk heel dicht bij je staan. Jij kent mijn geheimen en ware gevoelens omdat je me de veiligheid biedt om ze met je te delen. Onze verbondenheid zie ik terug in allerlei kleine attenties, ook lichamelijk.

6) Afwisseling en plezier

Er is genoeg afwisseling en vrolijkheid in onze relatie om niet in een sleur te vervallen. We ondernemen samen nieuwe dingen en hebben regelmatig plezier. Er is een prettige onvoorspelbaarheid in onze relatie; je verrast mij zo nu en dan, en ik jou.

7) Verlangen

Ik ervaar dat je me mist en naar mij verlangt. Je vindt mij aantrekkelijk en sexy en dat wakkert mijn verlangen ook aan. Ik mis je en verlang ook naar je als we een tijdje uit elkaar zijn. Jij voelt als een belangrijk onderdeel van mijn leven.

Zijn er misschien ook behoeftes bij die voor jou op dit moment belangrijker zijn dan andere? Kun je dan ook zien wat je mist? Kun je zien dat in periodes dat je relatie goed voelt, deze behoeftes goed worden ingevuld en wanneer het slecht voelt, er meerdere behoeftes niet of onvoldoende worden ingevuld? Wordt ervan bewust welke rol ze spelen in jouw relatie.

En... hoe is dit voor je partner?

Geschreven door de Relatieballon op 00:00

Categorieën :

Deel dit bericht:

Plaats een reactie

0 Comment(s) :